Öğrenme Ve Hatırlamayı Kolaylaştırın

Öğrenme Ve Hatırlamayı Kolaylaştırın

NASIL ÖĞRENİRİZ? ÖĞRENDİĞİMİZ BİLGİLERİ NASIL HATIRLARIZ?

İnsan beyni sürekli aktif olarak çalışır, dur durak bilmez. Uyurken, dinlenirken, tatildeyken bile çalışır. Yani anlayacağınız zihnimiz ara vermiyor...

Beyin;  hafızada bilinçli ya da bilinçsiz olmak üzere iki şekilde aktiflik sağlar.  Bu kavramlara oldukça yakınız, dilimizde olan sık sık kullandığımı kavramlar.



Beynin çalışma sistemi, düzeneği harika bir işleyişte. Öğrenme duygusunu işin içine katarak bu düzeneği hareketlendirmiş oluyoruz. Farkında olarak ya da olmayarak sayamayacağımız kadar bilgiye sahibiz. Belki de bir çoğuna için buna gerek var mıydı? Sorusuyla yaklaşıyoruz. Elbette gerekli olduğu bir an gelecek ve o bilgi kullanılacak. Bu sistemin hata verme ihtimali çok düşük değil mi?

Peki nasıl öğreniriz?

Öğrenme işlevini bilinçli ve bilinçsiz gerçekleştirebiliriz. Hayati önemi olan bilgiler sanki hep zihnimizdeymiş gibi öğrenme durumu olmamış gibi gelir. Okul eğitimi bir süreci olan ve süreç boyunca zihnimizdeki yerini bulan bilgileri kapsar.

Eğlenceli metotlar kullan.

Matematik, edebiyat, satranç… Konu her ne olursa olsun her türlü öğrenilir. Tabii önemli olan nasıl öğreneceğimiz ve bu süreci nasıl geçirdiğimiz… Öğrenmeniz gereken bilgi zor, sıkıcı ve akılda kalması sıkıntılı olabilir. Bu böyle gidecek değil. Öğrenmeyi kolaylaştırmak, bilginin kalıcı olmasını sağlamak için işi eğlenceye çevirmek harika olmaz mı? Oyunlar oynayarak bunu başarmak mümkün.



Taktiklerden yararlan.

Öğrenme taktiklerinden yararlanarak, sistematik bir düzen kurarak bilgi alışverişini gerçekleştirebiliriz. Herkes tarafından bilinen taktiklerin aksine kendi düzeninize uygun taktikler oluşturmanız kendiniz açısından kolaylık sağlayabilir. Nasıl mı?

Uyandığınız saat, ruh haliniz, bulunduğunuz yer… Hepsi bir faktör. Bunları bir düzene sokmak, kendi belirlediğiniz şekilde planlamak oldukça basit.

Öğrenme yöntemleri dene.

Motive olmanın bir diğer yolu olmalı. Yöntemlerle ilerleyen ve başarılı sonuçlar elde eden insanları görünce çalışma aşkıyla dolup taşan yalnızca ben değilimdir değil mi? 

Yapınıza uygun olan yöntemi belirlemek şart. Uygun yöntemi deneyerek, merak ettiğiniz yöntemleri,  deneme yanılma yolu ile eleyerek yapabilirsiniz.

Öğreniyoruz,  bu kadarı ile kalmıyor. Bunca bilgiyi nasıl hatırlayacağız?

Kodlamalar yap.

Hayatımızda kodlama yaparken kullanacağımız o kadar çok seçenek var ki… Sevdiğiniz şarkı sözü, hayatınızdaki insanların isimleri, sevdiğiniz şehirler, evet hepsini kullanabilirsiniz. Hafızanızı güçlendirip bilgiyi kalıcı hale getirmiş olacaksınız.

Yazarak çalış.

Neydi? Söz uçar, yazı kalır. Yazdığınız her şey hep bir yerde kalacak. Açıp açıp okuyabileceksiniz. Renkli kalemler kullanarak, şekilli ifadelere yer vererek yapmanız eğlenceli de olabilir. Böylece unutma ihtimaliniz fazlasıyla düşük.



Alternatifler üret.

Farklı alanlar,  değişik yerler deneyerek birçok açıdan bakmanız hafızanızdaki bilgilerin kalıcılığını arttıracaktır. Şu masa odanın şu köşesindeyken şöyle çalışmıştım diyebilmek gibi mesela. Farklılıklar hep iyi gelmez mi zaten?

Öğrenmek ve öğrenileni hafızada tutmak bir süreç işidir. Sürecin nasıl olacağını belirlemek ise sizin elinizdedir.