Dünyanın En Etkili Öğrenme Yöntemlerinden (Feynman Tekniği)

Dünyanın En Etkili Öğrenme Yöntemlerinden (Feynman Tekniği)

FEYNMAN TEKNİĞİ

20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden Nobel Ödüllü Richard Feynman, öğrenme üzerine ortaya koyduğu yöntem ve tekniklerle her türlü konuda bilgi akışını kolaylaştırmıştır.

Bilinen ve tercih edilen tekniklerden biri olan Feynman tekniği, Einstein’in “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden yola çıkarak oluşturulmuştur.

Bir fikri gerçekten anlıyor musun? 

Bu fikrin tanımını mı biliyorsun? 

Soruları Feynman tekniğinin mantığını oluşturur.

Feynman tekniği; etkili bir çalışma sisteminde konuyu anlamak ve bunu sürdürmek adına tercih edilir.

Feynman tekniğini adım adım uyarlamak için detaylara geçelim…

         Konuyu Belirleyin.

Tertemiz bir sayfa açıp tam oradan başlamak gerekiyor. Neyi öğrenmek istiyorum? sorusu size yol gösterecek. Sorunun cevabını bulup büyük büyük puntolarla yazın. Başlamak bitirmenin yarısı ise yarılamış sayılırsınız.

Gideceğiniz yolu bilmek işinizi kolaylaştırır. Konunuz sizin yolunuz ve tüm belirsizliklerden uzak bir yol çizdiniz. Şimdi sıra sonrasında…

 

         Konuyu Küçük Bir Çocuğa Anlatır Gibi Anlatın.

Yol belirlenmişti. Artık bu yol nasıl gider? buna bakmak gerekiyor.

Belirlediğiniz konu her ne zorlukta olursa olsun; karşınızdaki hiçbir fikre sahip olmasa bile sizi anlayabilmeli. Bu sebepten ötürü açık, anlaşılır – herkesin bileceği kavramlar- kullanarak ifade etmeniz gerekir. Konu sizin için olabildiğince basitleşecek. Öğretmencilik oyunu işe yarayacak gibi…



         Takıldığınız Noktaları Not Alarak Tekrardan Gözden Geçirin.

Takılıp kaldığınız, bağlantısını kuramadığınız bilgiyi kaynağa dönerek zihninizde netleştirin. İşler zorlaşmadan yol yakınken başa dönüp daha da güçlenerek yola devam etmeli.

Hatta size bir tüyo; takıldığınız kısımları kavradıktan sonra not almanız fazlasıyla yararlı olacaktır. Neydi? Söz uçar, yazı kalır…



         Konuyla Alakalı Analojiler Kurun.

Konuyu; hayatınızdaki bir olaya benzetebilirsiniz, tanıdığınız kişilerle bağlantısını kurabilirsiniz. Kendinizce yapacağınız kodlamalar, benzetmeler hem oldukça eğlenceli hem de çokça faydalı olacak, emin olun…

         Konuyu Basitleştirin.

Her şey olabildiğince basit, zorlaştıran zihnimizin karmaşası. Ne kadar zor olabilir ki? Burada derin bir nefes alıp veriyoruz ve evet basit işte bu kadar diyeceğiz. Çalışarak, kendimizce bir sistem oturtarak halledemeyeceğimiz hiçbir şey yok.


Feynman tekniği ile; anlamak, hatırlamak ve yapabildiğimiz kadarıyla basitleştirerek her zor konuyu bile kısa zamanda kavramak mümkün.